Blogi

Rönsyröllien lajikekoe 2020

17.03.2021

Kuuden rönsyröllilajikkeen välinen koetoiminta aloitettiin yhteistyössä Hirsala Golfin kanssa 30.4.2020. Kokeen tarkoituksena oli seurata eri lajikkeiden kehitystä ja verrata lajikkeita toisiinsa läpi kauden. Lajikkeiden ulkonäköä, väriä sekä tiheyttä arvioitiin ja verrattiin silmämääräisesti. Tarkoituksena oli myös seurata kasvunopeutta, lehden hienoutta, juuristosyvyyttä, kuidun muodostusta sekä mahdollisten tautien ilmenemistä. Kuuden lajikkeen lisäksi puolet jokaisesta koeruudusta käsiteltiin osana Hirsalan viheriöiden ruiskutusohjelmaa, jonka ansiosta päästiin vertaamaan myös Primon vaikutusta kehitykseen ja seurattaviin tekijöihin. Katso videolta miten perustaminen sujui 30.4.2020.

Kokeen perustaminen 30.4.2020

Koealue, jonka koko oli noin 300 m2, sijaitsi rangella 200 metrin kohdalla. Viheriön pinta oli hieman kalteva lyöntisuuntaa kohti ja oli täysin vapaa varjostavilta tekijöiltä. Lyöntijälkiä kohdeviheriölle tuli kohtuullisesti kesän aikana. Kasvualustaa oli 10-15 cm paksuudelta ja määrä vaihteli hieman koelohkojen välillä. Kasvualusta oli USGA mukaista, mutta ei vastannut syvyydeltään tai kuivatukseltaan normaalin peliviheriön kriteereitä, sen katsottiin kuitenkin olevan riittävä tähän koetarkoitukseen. Kylvetyt rönsyrölli (Agrostis Stolinofera) lajit olivat 007, Cobra Nova, CY2, L93, Luminary ja TeeOne.

Lähtötilanteessa maan pH oli 5.8, maan lämpötila +4,8 C-astetta ja kosteus vaihteli 17-26 %:n välillä. Kylvettävä alue/lajike oli noin 50m2. Kylvömääränä oli 70 kg/ha ja kylvö tehtiin hajakylvönä. Kylvön jälkeen alueet haravoitiin kevyesti ristiin ja tiivistettiin pinta rullaamalla. Päälle levitettiin vielä harso suojaamaan kylvöksiä ja nopeuttamaan taimettumista. Koeruutujen keskellä sijaitsi yksi sadetin, jonka toimivus ja kattavuus tarkastettiin vielä lopuksi. Kuusi koelohkoa eroteltiin puuseipäillä, jotta alueet pysyivät hahmotettavissa ja estettiin siementen siirtyminen lohkolta toiselle mahdollisimman tehokkaasti.

Lyhyt lämmin jakso heti kylvön jälkeen auttoi kylvöksien kehityksen läpi muuten kylmän toukokuun. Toukokuun 7. päivänä harson alta mitattiin +20 C-asteen lämpötila keskipäivällä ja maan kosteudet olivat suunnilleen samoja kuin perustettaessa. Tässä vaiheessa ei vielä näkynyt, että piippoja olisi noussut ylös. 11.5 saatiin pieni takatalvi, kun lunta tuli hentoinen kerros. Lumi suli seuraavana päivänä ja erityisesti vasempaan alanurkkaan L93 lohkolle muodostui vesilätäkkö, jonka pelättiin vaikuttavan taimettumiseen. 13. 5 havaittiin ensimmäisten versojen nousseen ja aika tasaisesti kaikilla lohkoilla oli piippoja näkyvissä. Alla olevalla videolla koealueen tilanne kahden viikon iässä.

Kaksi viikkoa kylvöstä

Koealueen lannoitukset aloitettiin 15.5 Greencare Extralla, 250 kg/ha, joka sisältää pienen määrän typpeä ja kattavan paketin hivenravinteita. Lannoitusta jatkettiin 29.5 Greencare 8 levityksellä, 400 kg/ha, joka sopi hyvin viileään alkukevääseen ja antoi voimaa kasvuun. Harso otettiin tässä vaiheessa pois ja alta paljastui hieman tautia, todennäköisesti siksi, että harso oli liian pitkään päällä. Tautia oli erityisesti CY2 ja L93 lohkoilla, jotka olivat myös märimmät alueet koealueella. Myös pallojen alastulojäljet aiheuttivat tässä vaiheessa paljon kuoppia koealueelle, kun pinta ei vielä kovin tiivis.

Koealueen tilanne 29.5

Ensimmäisen kerran koealue leikattiin 2.6. ja leikkuukorkeus oli 8 mm. Leikkuu suoritettiin perässäkäveltävillä leikkureilla, mutta loppukaudesta myös päältäajettavalla. 17.6 nähtiin Primon jo vaikuttavan väriin ja tiheyteen positiivisesti. Ilman Primoa olleet alueet olivat haaleat ja tarvitsivat selkeästi lisää ravinnetta, joten ennen Juhannusta levitettiin vielä orgaaninen Greencare 12 mini, 400 kg/ha. Koko alueelle ruiskutettiin lisäksi alkukaudesta Heritage ja mangaanisulfaatti ehkäisemään mustatyveä, lisäksi ruiskutuksessa oli Qualibra-kostutusainetta. Katso videolta tarkemmat kuvat sekä kootut selitykset ennen Juhannusta.

17.6 Koealueen tilanne ennen Juhannusta

Kesäkuun lopussa rönsyröllien lajikekoe oli edennyt 2 kuukauden ikään kylvöstä. Ravinteita annettiin kokeen ensimmäiset 2 kuukautta runsaasti ja sen avulla saavutettiin toivottu versotiheys ja voimakas kasvu. Lannoitusta hieman kevennettiin tässä vaiheessa ja levityksien väliä kasvatettiin. Kesäkuun alkupuolella mennyt Qualibra + Heritage ruiskutus auttoi koko koealuetta selviämään kesäkuun haasteista erinomaisesti. Lisäksi keskikaistale ruiskutettiin Primolla Juhannuksen jälkeen ja saanut lisäksi mm. kalsiumia sekä merilevää. Leikkuukorkeus oli 2 kuukauden kohdalla 5mm.

29.6 vertailimme 12 eri näytettä ulkonäön, juurimassan ja juurisyvyyden perusteella. Katsoimme 6 lajikkeen välisiä eroja sekä myös Primo-käsittelyn vaikutusta lajikkeeseen. Juurisyvyyttä rajoitti joissakin kohdissa kasvualustan vähyys ja alla oleva kova savikerros. Mitatut juurisyvyydet olivat välillä 9-18 cm. Primo Maxx tuntui vaikuttaneen erityisesti visuaaliseen ulkonäköön sekä lehden hienouteen positiivisesti. Primolla käsitellyt kasvustot tuntuivat pehmeämmältä kuin käsittelemättömät, joiden pinta oli karheampi. Primolla käsitellyt olivat myös tiheämpiä ja terveämmän näköisiä. Primo Maxx käsitellyistä Luminary ja TeeOne vetosivat raatiin kaikin puolin, kun taas ilman Primoa olevista parhaiten näyttäisi menestyvän CY2.

13. heinäkuuta koeruutujen vertailu: 1. TeeOne, 2. 007, 3. L-93, 4. CY2, 5. Luminary ja 6. CobraNova

Koetoiminnan kylvöstä 4,5 kuukauden kohdalla mitattiin kosteus (keskimäärin noin 30%) ja pH (6,52). Kasvualustan pH oli noussut kokeen aikana, alussa 5,82, tämän oletettiin johtuvan kasteluveden korkeasta karbonaattipitoisuudesta. TeeOne ruudussa oli havaittavissa mustatyvitautia, joka on nuorille rölleille tavanomainen ja korkeahko pH lisää alttiutta. Koealue käsiteltiin kokonaisuudesaan kaksi kertaa Heritagella sekä mangaanisulfaatilla, mutta jälkiviisaana voidaan sanoa, että tämäkin olisi ollut hyvä tehdä vain osalle alueesta, jotta olisi saatu tietoa ruiskutusten onnistumisesta kontrollia vastaan.

Lajikkeista TeeOne erosi väriltään selvästi muista. Juurisyvyydet olivat lähteneet laskuun päin ja todettiin tämän johtuvan rajallisesta kasvualustan määrästä sekä huonosta kuivatuksesta koepaikalla. Koepaikka oli loppukaudesta hyvin märkä johtuen runsaista sateista ja kuivatuksen riittämättömyydestä. Primo-käsittelyillä on ehdottomasti ollut positiivinen vaikutus kaikkiin lajikkeisiin. Tiheys, lehden hienous ja yleisilme on parempi kuin ilman Primoa ja lisäksi täytyy muistaa, että Primon yhteydessä on lisäksi mennyt biostimulantteja sekä ravinteita, jotka ovat tukeneet kehittyvien kasvien kasvua.

Alkuperäisestä koesuunnitelmasta jouduttiin luopumaan, kun Hirsalan rangen remppa eteni nopeasti toteutukseen. Syksyyn valmistautuminen ja talvenkestävuus jäivät tällä erää havaitsematta, kun koe jouduttiin keskeyttämään. Saimme kuitenkin paljon kasvuunlähdöstä ja kehityksestä havaintoja. Suuri kiitos Kentänhoidolle Hirsalaan kokeen mahdollistamisesta. Vuoden 2021 koetoiminta on jo suunnitelmissa ja ehdotuksiakin saa laittaa meille, jos on jokin tietty asia mikä lajikekokeissa kiinnostaisi.

Saila Innanen

Myyntipäällikkö Golf- ja Urheilukentät

0400 473 133

Saila toimii ammattinurmikot tiimissä myyntipäällikkönä sekä tuotepäälikkönä. Sailalla on useiden vuosien kokemus golf-kentänhoidosta. Koulutukseltaan Maa- ja Metsätieteiden Maisteri Maaperä- ja ympäristötieteestä.

Aiheeseen liittyvät tuotteet

007-rönsyrölli

Siemenlajikkeet

007-rönsyrölli

Rönsyrölli (Agrostis Stolonifera)

CobraNova-rönsyrölli

Siemenlajikkeet

CobraNova-rönsyrölli

Rönsyrölli (Agrostis Stolonifera)

CY2-rönsyrölli

Siemenlajikkeet

CY2-rönsyrölli

Rönsyrölli (Agrostis Stolonifera)

Luminary-rönsyrölli

Siemenlajikkeet

Luminary-rönsyrölli

Rönsyrölli (Agrostis Stolonifera)

Haluaisitko lisätietoja?

Jätä meille puhelinnumerosi, niin olemme yhteydessä teihin pikimmiten.

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.